Gotowanie to sztuka

Bielamowicz   9 października 2015   Możliwość komentowania Gotowanie to sztuka została wyłączona


Świat oszalał na punkcie przeróżnych programów telewizyjnych poświęconych gotowaniu. Polskie oraz cudzoziemskie telewizje prześcigają się w coraz to nowszych konwencjach i projektach. Kucharzą już wszyscy, celebryci, biegli kucharze, ale zarówno kucharscy blogerzy lub hobbyści, którzy niewiele mają wspólnego z profesjonalizmem. Współzawodniczą nie wyłącznie o nagrody, ale też o prestiż i reklamę. I mimo, iż czasem stereotypowy telewidz być może poczuć przesyt tego typu programami, to nie zostają one bez wpływu na jego zdolności kucharskie i znajomość oryginalnych produktów.
Lekcja gotowania to pracochłonny proces. Nieraz pierwsze kroki stawiamy jeszcze w rodzinnym domu, pomagając przy przygotowaniu dań. O ile w wypadku dziewczynek jest to raczej normalne, a wręcz wymagane, to młodzieńcy w większości wypadków nie garną się do tego rodzaju obowiązków, co nie znaczy, iż kiedyś nie będą eksperymentować w kuchni. Pomagając dorosłym w kuchni wyrabiamy sobie smak, próbujemy rozlicznych dań i już wtedy w większości wypadków wyrabiamy sobie kulinarny gust oraz poglądy. Coś albo nam niezwykle smakuje, czy też w żadnym razie nie jest przyjemne dla kubków smakowych. W dorosłym życiu nieraz pojawiają się w naszej kuchni właśnie smaki zapamiętane z dzieciństwa.
Gotujemy z obowiązku, albo z przyjemnością. Jeżeli jest to nasza życiowa pasja, szukamy rozwiązań, żeby się rozwinąć. Będąc miłośnikiem poszukujemy nowiutkich gustów i intrygujących przepisów. Eksperymentujemy z nowymi, mało znanymi produktami, chcąc wynaleźć własny styl gotowania. I naturalnie dla takich zapaleńców, mogą się okazać nadzwyczaj pomocne programy telewizyjne o gotowaniu. Elementy tam używane, egzotycznie brzmiące ich nazwy, przybliżają tajniki gotowania i świat pomysłowych gustów. Identyfikując się z bohaterami programów, próbujemy utworzyć własne dania i przepisy, jakie będą smakować każdemu, nawet osobie z w największym stopniu wymagającym podniebieniem.
Gotowanie to sztuka. Nie powinno się w kuchni się pospieszać. By powstało smaczne danie, powinno się włożyć w to nie tylko masę pracy, ale przede wszystkim serce.
Źródło: www.doram.pl