Kto choruje na ogół na cukrzyce?

Bielamowicz   14 czerwca 2016   Możliwość komentowania Kto choruje na ogół na cukrzyce? została wyłączona

Do dzisiaj nie określono bezdyskusyjnie która jest prawdziwa przyczyna występowania cukrzycy. Zarzuca się ją głównie elementom istoty genetycznejoraz środowiskowej. Zakłócenia gospodarki węglowodanowej warunkuje niedosyt w systemie insuliny, czyli zbyt mała liczbę hormonu tworzonego w komórkach beta wysp trzustkowych.
Cukrzyca towarzyszy człowiekowi w reguły już do końca życia. Porządnie poprowadzone kuracje w złączeniu ze zdyscyplinowaniem chorego zapewnia utrzymanie kompletnej sprawności. W naszym państwie choruje na nią powyżej 200 000 osób.
Zachorowalność na cukrzycę uzależniona bywa od wieku, środowiska oraz zdolności genetycznych. Cukrzyca typu 2 następuje nagminniej w wieku starszym. Z kolei cukrzyca typu 1 (pierwotna) dotyka przeważnie ludzi młodszych. Oba modele przynależą do cukrzyc jawnych. Specyficzne dla nich bywają zakłócenia gospodarki węglowodanowej, które da się wypatrzyć podczas testów laboratoryjnych.

cukrzyca typu 2

W wynikaniu cukrzycy typu 1 gigantyczne znaczenie posiadają czynniki genetyczne a także zdobyte w ciągu trwania życia mechanizmy odpornościowe, jakie wywołane bywają zatruciami wirusowymi. Przewodzą one do rozbijania a także dewastowania komórek, które odpowiedzialne są za fabrykację insuliny w organizmie. Cukrzyca typu 2 warunkowana jest przez wiek, składniki istoty genetycznej oraz środowiskowe – otyłość, marskość wątroby, stany zapalne itd. Typ wspomniany zachodzi kategorycznie częściej, stanowi jakby 90% każdych wypadków zachorowań. Pojawia się u ludzi pełnoletnich po ukończeniu 40. roku życia.
Podstawowym objawem choroby staje się powiększenie stężenia glukozy we krwi. Kumuluje się ona też w innych płynach ustrojowych oraz przestrzeni międzykomórkowej. Pojawia się też tzw. cukromocz. Pojawiają się zakłócenia przemiany lipidowej. Dochodzi do nadmiernego rozpadu tłuszczów oraz zachodzi w układzie podniesienie stężenia produktów ich odmiany. Są to szkodliwe ciała ketonowe, które sprawiają znaczne zakwaszenie całkowitego systemu i wpływają niekorzystnie na ośrodkowy system nerwowy. Następstwem tego jest zwiększone pragnienie i zwiększenie ilości wydalanego w trakcie doby moczu.


Źródło: Szugarfrik